Connect with us

Umum telah mengetahui bahawa, setiap tahun negara kita pastinya akan berhadapan dengan masalah jerebu. Masalah jerebu ini bukanlah sesuatu perkara yang patut dipandang remeh kerana selain boleh menjejaskan kesihatan kita sebagai manusia ini, hidupan seperti flora dan fauna juga turut mengalami penderitaan yang sama.

Jerebu yang melanda ini adalah berpunca daripada kemunculan titik-titik panas yang dikesan di radar satelit ditambah lagi dengan pembakaran yang dicetuskan sendiri oleh manusia. Kesan daripada pembakaran ini, kebakaran yang kecil ini telah menjadi besar dan merebak sehinggakan susah untuk di kawal.

Berikutan dengan itu, pelbagai inisiatif dari pihak kerajaan untuk mengurangkan kesan jerebu ini giat dijalankan. Jerebu yang kita hadapi pada hari ini walau bagaimanapun tidaklah seteruk jika hendak dibandingkan dengan jerebu yang berlaku pada tahun 1997.

Pada tahun itu, negara kita pernah diisytiharkan darurat akibat daripada asap jerebu yang sangat tebal sehinggakan penglihatan sejauh 5 meter terbatas. Berikutan dengan keadaan yang dilihat kritikal ketika itu, pasukan Bomba Malaysia pernah dikerahkan ke Indonesia bagi memadamkan kebakaran hutan yang menjadi punca jerebu ketika itu. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsian yang telah dikongsi oleh Ahmad Wildan Ismail berkenaan dengan kejayaan pasukan Bomba dan Penyelamat Malaysia dalam menolong memadamkan kebakaran hutan yang berlaku di Indonesia ketika itu:

MALAYSIA PERNAH HANTAR PASUKAN BOMBA UNTUK PADAM API DI INDONESIA.

Gambar: FB

Minggu lepas aku sempat ziarah pakcik aku yang dah bersara penuh dari Bomba Malaysia. Disebabkan jerebu semakin teruk sekarang ni, dia bercerita tentang pengalaman dia menjadi salah seorang yang berkhidmat dalam misi antarabangsa iaitu memadam kebakaran hutan di Indonesia.

Dia bermula dengan bercerita keadaan semasa itu. Bulan September 1997, berjuta rakyat Malaysia dipaksa memakai topeng muka untuk mengelak dari menyedut asap jerebu. Setiap hari ada sahaja orang yang dikejarkan ke hospital kerana sesak nafas sehingga kebanyakan hospital penuh! Di Sarawak paling teruk, IPU (Indeks Pencemaran Udara) naik mendadak sehingga 900! Kuching dan beberapa bandar utama (Sibu, Sarikei, Miri) diisytihar darurat terus. Penglihatan kurang 5 meter! Bukan sekolah je tutup, pejabat tutup, kedai tutup dan kawasan perindustiran semua pun tutup.

Masa tu PM ke-4, Tun Mahathir (kini PM ke-7) bersama kerajaan memikirkan pelbagai cara untuk mengurangkan jerebu termasuk pembenihan awan. Kawasan-kawasan yang mempunyai bangunan tinggi pula di pancut dengan air pili bomba dari atas untuk kurangkan asap jerebu. Tapi tak berkurangan pun asap jerebu ni. Setiap pagi, orang masa tu buka berita untuk mengetahui perkembangan terkini terutama tentang IPU. Adakah makin naik? Atau makin turun?

3 hari selepas itu, baru kita semua ketahui yang punca sebenar jerebu teruk adalah dari pembakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan. Lebih 10 juta hektar hutan dibakar untuk tujuan pertanian. Pada 16 September 1997, mungkin kerana malu dan diasak teruk diperingkat antarabangsa, Presiden Suharto membuat sidang media dan permohonan maaf secara terbuka kepada semua rakyat Indonesia dan negara jiran yang terbabit.

Di dalam keadaan darurat, kerajaan Indonesia sudah tiada daya untuk memadamkan api kebakaran hutan mereka. Tiada seorang pun anggota bomba Indonesia yang tertinggal dalam usaha memadamkan api. Kalian bayangkan, yang kita lihat jerebu itu sebagai asap putih. Tetapi di Indonesia yang mereka lihat adalah asap tebal berwarna kuning (pakcik aku cakap oren pekat..)

Keesokan harinya (pendekkan cerita), atas arahan Tun Mahathir dan persetujuan kabinet, Bomba Malaysia mengarahkan sebanyak 1200 orang anggota dan peralatan (hose, pam, medic dan lain-lain) dikumpul dalam masa 48 jam. Kita bantu Indonesia padam api! Itu yang yang pakcik aku cerita. Semua anggota bersemangat nak pulihkan udara di Malaysia. Semasa taklimat awal, mereka bagitahu yang mereka harus membantu memadamkan api di Sumatera. Tapi tak tahu misi berjalan berapa hari, berapa lama. Peralatan cukup tak? Tak pasti. Anggota cukup tak? Tak tahu. Keadaan hutan macam mana? Entah! Semuanya berserah pada Allah sahaja.

Tepat jam 5 pagi pada 23 September 1997, 1200 anggota dengan kelengkapan yang ada telah berhimpun di Port Klang dan mereka belayar ke Indonesia menaiki 3 buah kapal milik TLDM. 2 kapal ke Sumatera, 1 kapal lagi ke Kalimantan. Pakcik aku cerita lagi, keadaan dalam kapal pack macam sardin! Beberapa jam pelayaran, pakcik aku tiba di Port Dumai. Dia cakap, bukan sahaja asap, malahan serpihan abu yang terbakar pun nampak berterbangan. Bau hangit dan hangus terbakar pun sangat kuat.

Semua anggota dipecahkan mengikut pasukan kecil. Pakcik aku tak ingat berapa pasukan, tapi dia diarahkan ke kawasan hutan di Jambi. Ada yang naik bas, ada yang naik van. Semuanya berpecah menuju tempat yang diarahkan. Pakcik aku kata perjalanan ambil masa 5 jam. Dia naik van je dan van tu pun angkut naik kapal TLDM dari Malaysia juga!

Sampai di Jambi, anggota semua pening sebab air takde! Sumber paling dekat ialah lebih kurang 300 meter dari kawasan pembakaran. Terpaksalah mereka ni usung hos yang disambung-sambung sampai ke punca air. Paling perit masa nak angkat pam air. Pam tu berat, nak angkat kena 4 orang. Dah la berat, bila letak atas tanah, pam jadi tenggelam sebab kawasan tu agak becak dan berlumpur. Anggota semua kena tebang pokok untuk meredah hutan. Di beberapa tempat mereka terpaksa bina jambatan untuk menyeberang tanah lumpur yang dalam.

Pakcik aku cakap, operasi sangat sukar sebab hampir 5 hari mereka memadam api selama 10 jam sehari tapi asap jerebu masih belum berkurang. Arahan dari pusat mengatakan tanah gambut yang mereka pijak tu punca sebenar. Api dah berjaya dipadam di permukaan tanah, tetapi bahagian dalam tanah gambut tu apinya masih kuat merebak. Tanah gambut mempunyai banyak fiber campuran akar mendap yang mudah terbakar. Superior pakcik aku bagi arahan yang mereka harus mengorek lubang ke dalam tanah gambut dan halakan kepala hos ke lubang yang dah dikorek tu.

Operasi berjalan selama 14 hari dan mereka membuat perkara yang sama setiap hari! Anggota semua dah penat dan ada yang mengalami extreme dehydration. Bekalan makanan pun dah berkurang. Mereka makan pun apa yang ada sahaja. Nak mandi? Jangan harap la. Rehat pun sekadar tidur-tidur ayam. Mental mereka masih kuat, tapi keadaan fizikal dah betul-betul lunyai. Mereka tetap meneruskan usaha sehingga ketua misi membuat pengumuman yang asap sudah pun berkurang. Pakcik aku dan geng-geng dia menjerit happy sebab tak sabar nak habiskan misi dan pulang ke Malaysia.

Hari ke 17 mereka di Indonesia, semua anggota bomba tersenyum gembira. Hujan mula menitis di bumi Sumetera seawal pagi jam 9. Menjelang petang, hujan lebat berlarutan sehingga 2 hari. Jika diikutkan ramalan, memang jangkaan untuk monsun barat daya tiba. Selama 2 minggu langit dipenuhi kepulan asap, kini sudah pun cerah kembali. Di hari ke-20, mereka dibawa pulang ke Malaysia. Masa tu aku masih di tingkatan 2 di sekolah asrama. Keluarga aku telefon yang pakcik aku dah pun selamat pulang ke Malaysia. Syukur Alhamdulillah.

Semenjak itu, di setiap tahun pada pertengahan bulan September, jerebu adalah sesuatu yang pasti kita “HADAP”. Kita pun tak pasti bila akan berakhir jerebu macam ni. Tahun 2013 pun teruk juga. Tapi tak seteruk kejadian 1997 (22 tahun lepas).

Kongsi cerita aku ni supaya sama-sama kita dapat doakan agar keadaan jerebu sekarang dapat kembali pulih dalam masa terdekat.

Ahmad Wildan Ismail

Sumber : Siakap Keli

Continue Reading
163 Comments

163 Comments

 1. coursework synonym

  January 18, 2023 at 4:15 am

  coursework paper jcq coursework malpractice coursework
  in academic writing coursework synonym

 2. Davidnit

  January 22, 2023 at 9:47 pm

  https://drugsoverthecounter.com/# over the counter essentials united healthcare

 3. coursework in academic writing

  January 24, 2023 at 1:40 am

  coursework means coursework on resume example coursework for bcaba coursework in academic writing

 4. coursework and research

  January 24, 2023 at 2:24 am

  coursework psychology coursework papers coursework references coursework and research

 5. online coursework

  January 24, 2023 at 4:21 am

  coursework sample of written work coursework like copa coursework project online coursework

 6. coursework papers

  January 24, 2023 at 5:03 am

  coursework coursework for phd design coursework coursework papers

 7. coursework on resume example

  January 24, 2023 at 6:42 am

  coursework writing uk coursework resume coursework noun coursework on resume example

 8. coursework questions

  January 24, 2023 at 10:26 am

  qmul coursework extension coursework introduction coursework plagiarism coursework questions

 9. coursework deutsch

  January 24, 2023 at 6:01 pm

  coursework que significa quantitative coursework examples coursework writer uk coursework deutsch

 10. coursework project

  January 24, 2023 at 7:16 pm

  nursing coursework coursework synonym coursework help university coursework project

 11. brainycoursework.com

  January 25, 2023 at 2:47 am

  coursework plagiarism checker coursework vs course work coursework utd brainycoursework.com

 12. LarryTus

  January 25, 2023 at 5:01 am

  [url=https://over-the-counter-drug.com/#]best over the counter weight loss pills[/url] over the counter asthma inhaler

 13. Richardlak

  January 25, 2023 at 9:07 am

 14. Berniecig

  January 25, 2023 at 5:11 pm

  https://over-the-counter-drug.com/# over the counter pink eye drops

 15. Inessaprmn

  January 25, 2023 at 10:07 pm

  custom coursework writing service
  [url=”https://brainycoursework.com”]coursework plagiarism checker[/url]
  coursework help uk

 16. LarryTus

  January 26, 2023 at 6:51 am

  [url=https://over-the-counter-drug.com/#]best allergy medications over-the-counter[/url] male uti treatment over the counter

 17. Richardlak

  January 26, 2023 at 11:11 am

  over the counter essentials login uti medicine over the counter

 18. LarryTus

  January 27, 2023 at 12:48 pm

  [url=https://over-the-counter-drug.com/#]over the counter pill for yeast infection[/url] over the counter medication for uti

 19. Pingback: 1massive

 20. Richardlak

  January 27, 2023 at 6:23 pm

  over the counter insulin over the counter blood thinners

 21. LarryTus

  January 28, 2023 at 11:01 am

  [url=https://over-the-counter-drug.com/#]over the counter herpes medication[/url] over the counter blood pressure medication

 22. RafaelThape

  January 28, 2023 at 9:25 pm

  https://stromectol.science/# stromectol
  [url=https://amoxil.science/#]amoxil for sale[/url] amoxicillin online no prescription

 23. RafaelThape

  January 29, 2023 at 8:41 pm

  https://stromectol.science/# stromectol uk buy
  [url=https://stromectol.science/#]stromectol for sale[/url] minocycline 50 mg

 24. RafaelThape

  January 31, 2023 at 12:45 am

  https://zithromax.science/# where can i buy zithromax in canada
  [url=https://amoxil.science/#]buy amoxil[/url] amoxicillin price canada

 25. ThomasPrerb

  January 31, 2023 at 3:38 am

  https://stromectol.science/# ivermectin 10 mg

 26. RafaelThape

  February 1, 2023 at 2:13 am

  https://zithromax.science/# zithromax 250mg
  [url=https://amoxil.science/#]amoxil[/url] how to get amoxicillin

 27. Jamespeeda

  February 2, 2023 at 5:32 pm

  Best and news about drug. Cautions.
  stromectol xr
  Cautions. Everything information about medication.

 28. Ronaldtom

  February 2, 2023 at 8:23 pm

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Medscape Drugs & Diseases.
  ivermectin where to buy
  Everything about medicine. Actual trends of drug.

 29. KevinMof

  February 2, 2023 at 10:00 pm

  Some trends of drugs. Commonly Used Drugs Charts.
  [url=https://stromectolst.com/#]stromectol ivermectin buy[/url]
  All trends of medicament. drug information and news for professionals and consumers.

 30. Jessefat

  February 2, 2023 at 10:41 pm

  Get here. Top 100 Searched Drugs.
  https://stromectolst.com/# stromectol in canada
  Read now. Top 100 Searched Drugs.

 31. Zacharysen

  February 3, 2023 at 10:16 am

  Everything what you want to know about pills. What side effects can this medication cause?
  ivermectin rx
  Cautions. Top 100 Searched Drugs.

 32. Ronaldtom

  February 3, 2023 at 4:44 pm

  Cautions. Actual trends of drug.
  ivermectin 50ml
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Drugs information sheet.

 33. KevinMof

  February 3, 2023 at 9:28 pm

  Some trends of drugs. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  ivermectin 12 mg
  Read information now. earch our drug database.

 34. Zacharysen

  February 4, 2023 at 3:40 pm

  Best and news about drug. All trends of medicament.
  https://stromectolst.com/# stromectol cvs
  Drugs information sheet. Medscape Drugs & Diseases.

 35. KevinMof

  February 4, 2023 at 7:30 pm

  Actual trends of drug. Medicament prescribing information.
  [url=https://stromectolst.com/#]buy ivermectin[/url]
  Actual trends of drug. Some trends of drugs.

 36. Ronaldtom

  February 4, 2023 at 8:38 pm

  Drug information. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  [url=https://stromectolst.com/#]order stromectol[/url]
  Drugs information sheet. Read now.

 37. KevinMof

  February 5, 2023 at 10:41 am

  Read information now. Drugs information sheet.
  stromectol medicine
  Read here. Some trends of drugs.

 38. Ronaldtom

  February 5, 2023 at 4:50 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  generic ivermectin for humans
  Read information now. Generic Name.

 39. Jessefat

  February 5, 2023 at 10:00 pm

  Drug information. Actual trends of drug.
  stromectol 0.5 mg
  Top 100 Searched Drugs. Read now.

 40. Zacharysen

  February 6, 2023 at 2:02 am

  What side effects can this medication cause? All trends of medicament.
  https://stromectolst.com/# stromectol where to buy
  Everything information about medication. Everything about medicine.

 41. KevinMof

  February 6, 2023 at 2:04 am

  Drug information. Medscape Drugs & Diseases.
  [url=https://stromectolst.com/#]ivermectin 3 mg[/url]
  Generic Name. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 42. KevinMof

  February 6, 2023 at 8:38 pm

  Everything about medicine. Generic Name.
  https://stromectolst.com/# ivermectin 3mg tablets
  Medscape Drugs & Diseases. Everything information about medication.

 43. Ronaldtom

  February 6, 2023 at 9:23 pm

  Drugs information sheet. Long-Term Effects.
  https://stromectolst.com/# ivermectin 18mg
  п»їMedicament prescribing information. earch our drug database.

 44. Williedup

  February 7, 2023 at 5:21 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Definitive journal of drugs and therapeutics.
  lisinopril 7.5 mg
  All trends of medicament. Get here.

 45. Davidlyday

  February 7, 2023 at 8:48 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. earch our drug database.
  [url=https://nexium.top/#]can you buy generic nexium prices[/url]
  Generic Name. Read information now.

 46. Donaldhor

  February 7, 2023 at 9:59 pm

  Everything information about medication. Read information now.
  how can i get generic nexium price
  Read here. Top 100 Searched Drugs.

 47. Jamesthody

  February 7, 2023 at 11:17 pm

  Read information now. Everything about medicine.
  how to buy cheap levaquin pills
  drug information and news for professionals and consumers. Everything information about medication.

 48. JamesFah

  February 8, 2023 at 11:27 am

  Top 100 Searched Drugs. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://levaquin.science/# can i purchase cheap levaquin
  Drugs information sheet. Generic Name.

 49. Williedup

  February 8, 2023 at 12:18 pm

  Cautions. Some are medicines that help people when doctors prescribe.
  [url=https://nexium.top/#]get cheap nexium tablets[/url]
  Everything information about medication. drug information and news for professionals and consumers.

 50. free dating site chatting

  February 8, 2023 at 6:24 pm

  free dating site chatting sex dating sites with no fees or subscription fees dating games free dating site chatting

 51. free online adult dating site

  February 8, 2023 at 6:25 pm

  online dating match 100% free dating sites no fees singles to meet free online adult dating site

 52. Davidlyday

  February 8, 2023 at 7:16 pm

  Commonly Used Drugs Charts. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  https://lisinopril.science/# zestril 40 mg
  Get information now. Best and news about drug.

 53. Donaldhor

  February 8, 2023 at 9:56 pm

  Generic Name. Definitive journal of drugs and therapeutics. can i order cheap avodart without insurance
  Get warning information here. Some trends of drugs.

 54. free dating sites in iran

  February 9, 2023 at 8:14 am

  free dating apps no fees 100% free dating sites free dating site for usa free dating sites in iran

 55. websites online

  February 9, 2023 at 8:16 am

  meet me now dating site top dating websites singles matching websites online

 56. free dating site for ladys

  February 9, 2023 at 11:53 am

  totally free dating websites free dating sex sites international dating
  site usa free local singles free dating site for ladys

 57. positive single

  February 9, 2023 at 2:23 pm

  absolutely free dating sites flirtbee totally free
  dating site positive single

 58. dating personal

  February 9, 2023 at 3:01 pm

  free site for dating totally free dating websites free dating sex sites village ladies totally
  free dating personal

 59. Donaldhor

  February 10, 2023 at 9:56 am

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Drugs information sheet.
  https://mobic.store/# can i buy cheap mobic without prescription
  Cautions. Generic Name.

 60. Jamesthody

  February 10, 2023 at 11:32 am

  Definitive journal of drugs and therapeutics. earch our drug database.
  https://lisinopril.science/# prinivil 5 mg
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 61. Williedup

  February 10, 2023 at 12:09 pm

  Get information now. Comprehensive side effect and adverse reaction information.
  [url=https://levaquin.science/#]can you get cheap levaquin prices[/url]
  Get here. Read now.

 62. Davidlyday

  February 10, 2023 at 11:24 pm

  Actual trends of drug. Get here.
  [url=https://levaquin.science/#]how to buy levaquin tablets[/url]
  drug information and news for professionals and consumers. Everything what you want to know about pills.

 63. europe free chat

  February 11, 2023 at 1:04 am

  completely free local dating sites free dating chat totally free chat dating site europe free chat

 64. JamesFah

  February 11, 2023 at 3:03 am

  Everything what you want to know about pills. All trends of medicament.
  [url=https://mobic.store/#]can you buy cheap mobic without insurance[/url]
  Read information now. Everything what you want to know about pills.

 65. free woman paid debit video

  February 11, 2023 at 11:48 am

  free dates man free date all free dating site free woman paid debit video

 66. Williedup

  February 11, 2023 at 1:06 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Actual trends of drug.
  [url=https://levaquin.science/#]where can i get generic levaquin tablets[/url]
  Everything information about medication. Top 100 Searched Drugs.

 67. Donaldhor

  February 11, 2023 at 1:10 pm

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Actual trends of drug.
  [url=https://lisinopril.science/#]lisinopril 10 mg tabs[/url]
  Everything what you want to know about pills. Read here.

 68. DavidSow

  February 11, 2023 at 10:35 pm

  Best and news about drug. Drugs information sheet.
  [url=https://clomiphenes.com]how to get cheap clomid without a prescription[/url]
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Read information now.

 69. Dennisthirl

  February 12, 2023 at 1:44 am

  Best and news about drug. Medscape Drugs & Diseases.
  zithromax order online uk
  Top 100 Searched Drugs. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 70. DonaldBof

  February 12, 2023 at 10:43 am

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Cautions.
  zithromax order online uk
  Top 100 Searched Drugs. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 71. AaronTaf

  February 12, 2023 at 11:04 am

  Read here. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  zithromax 250
  Get here. Get information now.

 72. DavidSow

  February 12, 2023 at 11:29 pm

  What side effects can this medication cause? Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  https://finasteridest.com/ order cheap propecia tablets
  earch our drug database. Medicament prescribing information.

 73. Dennisthirl

  February 13, 2023 at 5:37 am

  Long-Term Effects. Prescription Drug Information, Interactions & Side. https://amoxicillins.com/ buy amoxicillin 500mg capsules uk
  Medscape Drugs & Diseases. Generic Name.

 74. JamesCam

  February 13, 2023 at 9:23 pm

  Get warning information here. Drugs information sheet. https://amoxicillins.com/ amoxicillin from canada
  drug information and news for professionals and consumers. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 75. DavidSow

  February 14, 2023 at 3:48 am

  Medscape Drugs & Diseases. Everything what you want to know about pills.
  can you get clomid without prescription
  All trends of medicament. Read information now.

 76. AaronTaf

  February 14, 2023 at 10:32 am

  All trends of medicament. Generic Name.
  https://azithromycins.com/ how to buy zithromax online
  Get warning information here. Commonly Used Drugs Charts.

 77. Dennisthirl

  February 14, 2023 at 10:32 am

  What side effects can this medication cause? Long-Term Effects.
  https://azithromycins.online/ zithromax online usa no prescription
  Cautions. Actual trends of drug.

 78. JamesCam

  February 14, 2023 at 2:35 pm

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Cautions.
  [url=https://clomiphenes.com]where to buy clomid without prescription[/url]
  Actual trends of drug. п»їMedicament prescribing information.

 79. DonaldBof

  February 14, 2023 at 7:07 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. drug information and news for professionals and consumers.
  https://clomiphenes.online can you buy clomid prices
  Read information now. Medscape Drugs & Diseases.

 80. DavidSow

  February 15, 2023 at 3:28 am

  Best and news about drug. Read information now.
  https://finasteridest.com/ where buy cheap propecia price
  Actual trends of drug. Medicament prescribing information.

 81. JamesCam

  February 15, 2023 at 1:34 pm

  Get information now. Drugs information sheet.
  [url=https://clomiphenes.com]can i order generic clomid without dr prescription[/url]
  Read here. drug information and news for professionals and consumers.

 82. Dennisthirl

  February 15, 2023 at 1:39 pm

  Get here. Get warning information here.
  https://azithromycins.online/ zithromax 500 mg lowest price drugstore online
  Top 100 Searched Drugs. п»їMedicament prescribing information.

 83. AaronTaf

  February 15, 2023 at 10:24 pm

  drug information and news for professionals and consumers. Read here.
  https://azithromycins.com/ how to get zithromax
  Read information now. Read information now.

 84. DavidSow

  February 16, 2023 at 2:23 am

  Some trends of drugs. Drugs information sheet. amoxicillin without a prescription
  Definitive journal of drugs and therapeutics. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 85. Mortontor

  February 16, 2023 at 1:04 pm

  Drugs information sheet. Drugs information sheet.
  ed pills gnc
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. drug information and news for professionals and consumers.

 86. Roberthit

  February 16, 2023 at 4:30 pm

  Drug information. Drugs information sheet.
  new treatments for ed
  Everything information about medication. safe and effective drugs are available.

 87. Philipcax

  February 16, 2023 at 5:38 pm

  Long-Term Effects. Everything what you want to know about pills.
  https://edonlinefast.com treatment of ed
  Long-Term Effects. Medicament prescribing information.

 88. DonaldBof

  February 16, 2023 at 7:05 pm

  All trends of medicament. Drug information.
  [url=https://clomiphenes.online]can i get generic clomid without insurance[/url]
  Medscape Drugs & Diseases. earch our drug database.

 89. Mortontor

  February 17, 2023 at 6:41 am

  All trends of medicament. Cautions.
  [url=https://edonlinefast.com]ed pill[/url]
  safe and effective drugs are available. Read information now.

 90. Efrentreve

  February 17, 2023 at 6:48 am

  What side effects can this medication cause? Cautions.
  [url=https://edonlinefast.com]new treatments for ed[/url]
  Top 100 Searched Drugs. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

 91. Roberthit

  February 17, 2023 at 11:56 am

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Drug information.
  https://edonlinefast.com treatment for ed
  Long-Term Effects. Read information now.

 92. Philipcax

  February 17, 2023 at 3:34 pm

  Read information now. Some trends of drugs.
  best treatment for ed
  Long-Term Effects. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 93. Mortontor

  February 18, 2023 at 5:36 am

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. Get information now.
  ed remedies
  safe and effective drugs are available. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 94. EdgarEdike

  February 19, 2023 at 1:48 am

  What side effects can this medication cause? Everything what you want to know about pills.
  https://canadianfast.online/# tadalafil without a doctor’s prescription
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Commonly Used Drugs Charts.

 95. MichaelThaBe

  February 19, 2023 at 2:33 am

  Top 100 Searched Drugs. Everything information about medication.
  [url=https://canadianfast.online/#]anti fungal pills without prescription[/url]
  Read information now. Read now.

 96. Jeffreydicle

  February 19, 2023 at 11:13 am

  earch our drug database. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  best canadian pharmacy online
  Get information now. What side effects can this medication cause?

 97. Roberthit

  February 19, 2023 at 1:10 pm

  Actual trends of drug. Commonly Used Drugs Charts.
  https://canadianfast.online/# online canadian pharmacy
  Comprehensive side effect and adverse reaction information. What side effects can this medication cause?

 98. Victorsax

  February 19, 2023 at 2:47 pm

  Best and news about drug. Read information now.
  77 canadian pharmacy
  Read information now. All trends of medicament.

 99. EdgarEdike

  February 20, 2023 at 1:01 am

  Medscape Drugs & Diseases. Read information now.
  https://canadianfast.com/# dog antibiotics without vet prescription
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. What side effects can this medication cause?

 100. Jeffreydicle

  February 20, 2023 at 7:32 am

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  [url=https://canadianfast.com/#]canadian drug pharmacy[/url]
  safe and effective drugs are available. drug information and news for professionals and consumers.

 101. Roberthit

  February 20, 2023 at 7:07 pm

  earch our drug database. drug information and news for professionals and consumers.
  https://canadianfast.com/# canadian pharmacy
  Commonly Used Drugs Charts. Get here.

 102. EdgarEdike

  February 21, 2023 at 4:37 am

  Drugs information sheet. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  [url=https://canadianfast.online/#]prescription drugs online without doctor[/url]
  Get here. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 103. MichaelThaBe

  February 21, 2023 at 4:39 am

  Cautions. Read information now.
  [url=https://canadianfast.com/#]canadian drug pharmacy[/url]
  Long-Term Effects. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 104. Jeffreydicle

  February 21, 2023 at 6:42 am

  Get here. Get here.
  canadian online pharmacy viagra
  п»їMedicament prescribing information. Everything information about medication.

 105. Victorsax

  February 21, 2023 at 7:07 am

  Everything information about medication. п»їMedicament prescribing information.
  https://canadianfast.online/# buy prescription drugs from india
  п»їMedicament prescribing information. What side effects can this medication cause?

 106. Jeffreydicle

  February 22, 2023 at 12:18 am

  Generic Name. п»їMedicament prescribing information.
  [url=https://canadianfast.com/#]buy canadian drugs[/url]
  п»їMedicament prescribing information. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 107. Roberthit

  February 22, 2023 at 1:02 am

  Read here. Read here.
  legitimate canadian pharmacies
  Everything information about medication. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 108. EdgarEdike

  February 22, 2023 at 4:02 am

  What side effects can this medication cause? Cautions.
  https://canadianfast.com/# sildenafil without a doctor’s prescription
  Commonly Used Drugs Charts. Comprehensive side effect and adverse reaction information.

 109. Arisy

  February 23, 2023 at 10:59 am

  Big thank you for your post, the entry was vastly valuable to me.
  casino games online

 110. writing essay help

  February 24, 2023 at 11:20 am

  national honor society essay help essay proofreading services need someone
  to write my essay writing essay help

 111. custom essays no plagiarism

  February 24, 2023 at 2:10 pm

  essay writer online top rated essay writing websites online custom essay writing service custom essays no plagiarism

 112. .

  February 25, 2023 at 2:43 am

  %random_anchor_text% %random_anchor_text% %random_anchor_text% .

 113. custom writing essays

  February 25, 2023 at 10:02 am

  help with writing essays for college applications medical
  school essay writing service scholarship essay writing service custom writing essays

 114. help writing an essay for college

  February 25, 2023 at 12:56 pm

  online essay help cheapest essays writing services community service essays help writing an essay for college

 115. someone to write my essay

  February 25, 2023 at 8:49 pm

  college application essay editing services essay
  writing services scams cheap essay buy someone to write my essay

 116. university essay help

  February 26, 2023 at 1:43 am

  best writing service usa essay writing services essay
  about community service university essay help

 117. cheap custom essay papers

  February 26, 2023 at 3:22 am

  best college application essay service essay outline help
  essay writing services cheap custom essay papers

 118. the help essay questions

  February 26, 2023 at 4:17 pm

  top rated essay writing service college essay writing company quality
  custom essay the help essay questions

 119. Bradleybaw

  February 26, 2023 at 5:47 pm

  Get here. Drug information.
  sildenafil tablets 120mg
  Read information now. Medscape Drugs & Diseases.

 120. help writing my college essay

  February 26, 2023 at 9:14 pm

  cheap essays writing service online essay editing services best essay
  writer help writing my college essay

 121. CharlesHoics

  February 26, 2023 at 10:30 pm

  earch our drug database. Get information now.
  [url=https://viagrapillsild.com/#]deals on viagra[/url]
  Read information now. Some are medicines that help people when doctors prescribe.

 122. mba application essay writing service

  February 26, 2023 at 11:25 pm

  national junior honor society essay help tok essay help custom essay writing service
  org mba application essay writing service

 123. essay writing services singapore

  February 27, 2023 at 12:12 am

  can somebody write my essay essay help live chat
  national honor society essay help essay writing services singapore

 124. best essay help review

  February 27, 2023 at 9:22 am

  cheapest essays writing services best college essay service essays on the help best essay help review

 125. BillyFup

  February 27, 2023 at 11:38 am

  Best and news about drug. Actual trends of drug.
  [url=https://viagrapillsild.online/#]sildenafil over the counter canada[/url]
  Read information now. Everything information about medication.

 126. Bradleybaw

  February 27, 2023 at 12:02 pm

  What side effects can this medication cause? Everything about medicine.
  https://viagrapillsild.com/# how long is viagra effective
  Some trends of drugs. Actual trends of drug.

 127. SammyKag

  February 27, 2023 at 11:52 pm

  Some trends of drugs. What side effects can this medication cause?
  coupon for viagra
  Drug information. All trends of medicament.

 128. help with essay writing

  February 28, 2023 at 1:21 am

  professional essay writer best essay help college essay help online help with essay writing

 129. i need help writing an argumentative essay

  February 28, 2023 at 7:34 am

  essay writing service canada admission college essay help essay writing services for cheap i need help writing an argumentative essay

 130. Bradleybaw

  February 28, 2023 at 8:42 am

  drug information and news for professionals and consumers. Prescription Drug Information, Interactions & Side.
  https://viagrapillsild.com/# buy viagra thailand
  Get here. Top 100 Searched Drugs.

 131. casino privilege

  February 28, 2023 at 12:00 pm

  The article you have posted to blog create very useful.
  what is the best online casino to play in canada

 132. WillisTut

  February 28, 2023 at 5:48 pm

  Everything what you want to know about pills. Best and news about drug.
  [url=https://tadalafil1st.com/#]buy tadalafil online australia[/url]
  Drug information. Get warning information here.

 133. Albertenrig

  February 28, 2023 at 8:40 pm

  Commonly Used Drugs Charts. Cautions.
  [url=https://tadalafil1st.com/#]cialis wikipedia[/url]
  Get warning information here. Generic Name.

 134. Robertcob

  February 28, 2023 at 10:32 pm

  Definitive journal of drugs and therapeutics. Drugs information sheet.
  [url=https://tadalafil1st.online/#]tadalafil online without prescription[/url]
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Drug information.

 135. custom essays writing service

  February 28, 2023 at 10:59 pm

  mba essay review service essay customer service college application essay writing help custom essays writing service

 136. Morrisnib

  March 1, 2023 at 10:05 am

  Definitive journal of drugs and therapeutics. п»їMedicament prescribing information.
  [url=https://tadalafil1st.com/#]cialis buy australia online[/url]
  Get warning information here. Drugs information sheet.

 137. buy an essay paper

  March 1, 2023 at 10:34 am

  the best essay writing service cheap essay writer service romeo and juliet essay help buy an essay paper

 138. SammyKag

  March 1, 2023 at 11:36 am

  Learn about the side effects, dosages, and interactions. Get warning information here.
  https://tadalafil1st.com/# professional cialis
  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Definitive journal of drugs and therapeutics.

 139. WillisTut

  March 1, 2023 at 12:18 pm

  Everything information about medication. earch our drug database.
  https://tadalafil1st.com/# tadalafil price uk
  Read here. Get here.

 140. order custom essays online

  March 1, 2023 at 2:23 pm

  buy essay cheap online academic essay services fake essay writer order custom essays online

 141. custom essay writing service toronto

  March 1, 2023 at 4:00 pm

  help with college essay i need help writing a compare and contrast essay scholarship essay writing service custom essay writing service toronto

 142. Robertcob

  March 2, 2023 at 1:23 pm

  Cautions. Learn about the side effects, dosages, and interactions.
  [url=https://tadalafil1st.com/#]cheap tadalafil 20mg[/url]
  Long-Term Effects. Get here.

 143. Albertenrig

  March 2, 2023 at 5:43 pm

  Read now. Everything what you want to know about pills.
  https://tadalafil1st.com/# tadalafil 2.5 mg tablets india
  Read information now. Best and news about drug.

 144. WillisTut

  March 3, 2023 at 8:29 am

  Cautions. Everything what you want to know about pills.
  https://tadalafil1st.com/# buy original cialis online
  earch our drug database. Read information now.

 145. Robertcob

  March 3, 2023 at 2:10 pm

  Read now. Cautions.
  tadalafil 5mg uk
  All trends of medicament. safe and effective drugs are available.

 146. SammyKag

  March 3, 2023 at 6:05 pm

  safe and effective drugs are available. Long-Term Effects.
  how much does cialis cost at walmart
  Commonly Used Drugs Charts. Read information now.

 147. Morrisnib

  March 4, 2023 at 1:25 am

  Some are medicines that help people when doctors prescribe. Everything about medicine.
  https://tadalafil1st.online/# purchase cheap cialis
  Everything about medicine. All trends of medicament.

 148. Robertcob

  March 4, 2023 at 1:44 pm

  Commonly Used Drugs Charts. Best and news about drug.
  [url=https://tadalafil1st.online/#]buy cialis singapore[/url]
  Medscape Drugs & Diseases. Drug information.

 149. Michaelmopay

  March 4, 2023 at 11:16 pm

  Long-Term Effects. Cautions.

  can i order generic clomid pill
  Top 100 Searched Drugs. Everything about medicine.

 150. Michaelmopay

  March 7, 2023 at 1:07 am

  Drugs information sheet. Long-Term Effects.

  https://zithromaxa.fun/ purchase zithromax online
  Learn about the side effects, dosages, and interactions. All trends of medicament.

 151. RonniePhofs

  March 7, 2023 at 5:49 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  [url=https://clomidc.fun/]can you buy cheap clomid now[/url]

  zithromax 1000 mg pills
  Read information now. Prescription Drug Information, Interactions & Side.

 152. Michaelmopay

  March 8, 2023 at 10:42 pm

  Prescription Drug Information, Interactions & Side. Learn about the side effects, dosages, and interactions.

  [url=https://propeciaf.store/]can i get propecia online[/url]
  Read here. Everything what you want to know about pills.

 153. RonniePhofs

  March 9, 2023 at 4:26 pm

  Comprehensive side effect and adverse reaction information. safe and effective drugs are available.

  zithromax azithromycin

  [url=https://prednisoned.top/]prednisone tablets[/url]
  Get warning information here. All trends of medicament.

 154. AnthonyLem

  March 10, 2023 at 1:01 am

  What side effects can this medication cause? Everything information about medication.

  [url=https://prednisoned.top/]20 mg of prednisone[/url]
  rexall pharmacy amoxicillin 500mg
  All trends of medicament. drug information and news for professionals and consumers.

 155. Albertenrig

  March 10, 2023 at 2:12 pm

  Read now. Top 100 Searched Drugs.

  [url=https://prednisoned.top/]prednisone otc uk[/url]
  https://amoxila.store/ amoxicillin 500mg capsule

  [url=https://prednisoned.top/]prednisone 4mg[/url]
  Commonly Used Drugs Charts. What side effects can this medication cause?

 156. RonniePhofs

  March 10, 2023 at 4:08 pm

  Commonly Used Drugs Charts. earch our drug database.
  [url=https://amoxila.store/]how much is amoxicillin[/url]

  clomid pills
  safe and effective drugs are available. All trends of medicament.

 157. Assss

  March 13, 2023 at 9:58 pm

  Vile status CBD gummies can be doubted in support of a few reasons:
  Off the beam or inconsistent dosage: CBD gummies should bridle a specific amount of CBD per serving, but unhealthy quality gummies may not accurately evaluation the amount of CBD in each gummy. This can lead to inconsistent dosing and potentially ineffective or gloaming bad results.
  Contamination: CBD gummies that are мейд with low-quality or contaminated ingredients can be baleful to consume. Some companies may use CBD that is sourced from low-quality hemp or may include injurious additives or chemicals.
  [url=https://fivecbd.com/products/cbd-gummies]https://fivecbd.com/products/cbd-gummies[/url]

  Sham advertising: Some companies may along inexact claims approximately the amount of CBD in their products or the effects that their products can have. This can steer to consumers being misled and potentially wasting their bills on unskilful products.
  To avoid naff quality CBD gummies, it’s formidable to do your research and elect a reputable brand. Look for products that have been third-party tested, which means an untrammelled lab has verified the amount of CBD in the result and checked in search contaminants. Additionally, look to products that utility high-quality ingredients and provide clear news close to dosage and effects.

 158. artice

  March 18, 2023 at 9:36 am

  generic viagra walmart sildenafil price sildenafil pronounce

 159. noinly

  March 19, 2023 at 11:42 am

  viagra for women viagra women taking viagra

 160. Kigkilky

  March 21, 2023 at 3:41 pm

  cialis uses tadalafil peptide cialis for prostate

 161. Jeomafek

  March 21, 2023 at 3:52 pm

  viagra price canada viagra 100mg best generic viagra

 162. breday

  March 23, 2023 at 12:52 pm

  ivermectin and praziquantel ivermectin for dogs moxidectin vs ivermectin

 163. enquig

  March 23, 2023 at 10:00 pm

  ivermectin injection for humans ivermectin for sale ivermectin injection for dogs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tayangan Menarik

Terima kasih kerana melayari WebTV Bomba Channel. Kami menyediakan info dan maklumat yang sahih kepada anda. Jika ada sebarang kemusykilan anda boleh berhubung dengan webmaster@bombachannel.com Copyright © 2021 by Bomba Channel Team

Statistik Jangkita Virus Corona Hari Ini

Sila patuhi SOP dan Dapatkan jangan lupa daftarkan diri anda untuk mendapatkan vaksin.